grote proefvaart
Door: Wim en Marjorie
28 Juli 2015 | Duitsland, Heiligenhafen
We gaan met een gerust hart weg met de voorspelling windkracht 3 tot 4bf
We gaan weg tegen het eind van de eb, op de motor met tegen wind, om zo net het laatste beetje stroom mee te krijgen in het Molengat een geul tussen Tessel en de Noorderhaaks.
Wat ik wel wist dat het water daar knobbelig zou zijn om de we daar wind tegen stroom hadden.
We waren net bij de ingang van het Molengat toen de wind van west noord west naar het noorden draaide en aan trok naar zo'n 6 bf.
Dat had tot gevolgen dat ons schip gegeseld werd, bakken met water kwamen over het schip heen.
En slingeren als een dronken vent. ze rolde af en toe zover naar bak of stuurboord dat de mast bijna het water raakte. met als gevolg dat letterlijk alles uit de kasten en berg ruimtes werd geslingerd.
Marjorie gilde af en toe van angst. ook ik vond het niet prettig dat gedrag van onze boot.
Tot overmaat van ramp staakte ook de stuurautomaat met haar werk.!!!
Ja.... dan moet je zelf maar aan dat wiel gaan draaien om het onwillige schip toch veilig door de geul te brengen.
Een maal uit de geul was de zee toch zo onrustig dat we besloten om Vlieland aan te lopen en daar naar de stuurautomaat kijken waar om die ging staken.
Eenmaal daar aan gekomen was de fout snel gevonden en verholpen. MAAAAR meneer of mevrouw de Wind wilde niet mee werken, ze bleef maar stevig door blazen 6bf !!!!
Na 2 dagen was de wind toch tot bedaren gekomen zodat we onze reis voort konden zetten naar Brunsbuttel om naar de Oostzee te gaan.
Ja........... een maal buiten was de wind zo zwak geworden dat we toch weer op de motor verder moesten.
Tegen de tijd dat we moesten kiezen doorgaan of Brokum binnen lopen werd de lucht steeds meer dreigender. Aan gezien er gezegd word stilte voor de storm, verkozen we er toch voor om toch maar Borkom binnen te lopen.
We kwamen er achter dat de brandstofmeter niet werkte, dus wisten we niet hoeveel brandstof we verbruikt hadden. naa een zeerg grove berekening dachte we dat we zo'n 200 liter verbruikt hadden van de 1000 die er in de tank zit.
Ook hier na 2 dagen konden we met 3 tot 4 west, (VOORSPELLING) weer onze reis voort zetten.
Langs de kust van borkum was ze inderdaad west maar wel sterker dan voorspeld 4 tot 5 bf
Maar toe we over het Borkummerrif gingen waar het toch nog 4 tot 5 meter diep is kregen we de 2de vuurdoop, alleen deze vuurdoop wass een graatje erger dan de eerste!!!! hier kregen we tot twee maal toe water in de kuip!!!
Een over het Rif heen viel ook de wind weg en bleef weg tot en met Brunsbuttel. en ook dit hele stuk op de MOTOR!!!!
In Brunsbuttel nam ik de tijd om de storing brandstofmeter op te zoeken
waar om dat ding zijn werk niet doet, het bleek de draad te zijn die ergens sluiting maakte waar door de tankmeter op vol bleef staan.
Een nieuwe draad gekocht in het centrum en ingebouwd.
En JAAAA de meter deed het weer!!
De volgende dag dag op de motor 100 km lange kanaal af.
In de sluis van Holtenou moest Marjorie zo nodig vallen en haar ribben en pols blesseren op de gladde planken al daar.
We zijn overgestoken naar Laboe waar we de komende storm wilde afwachten.
Nou dat was wel een echt heftige ook!!!!
Zaterdag ochtend en in het begin van de middag was het bijna blad stil.
Er hing een enorme zwarte lucht achter ons.
Op eens hoorde we een enorm lawaai, er viel een paar druppels regen maar nog geen wind. en binnen een paar seconden was de wind daar!!!!
Met enorm veel regen, zicht 25 meter windkracht op mijn wind meter 58 knopen wind dat is orkaankracht.
Het was gelukkig maar van korte duur.
We hebben wel 3 dagen verwaait gelegen voor dat we verder konden gaan.
ook nu weer met de voorspelling 3 tot 4 bf naar buiten, wat al gouw tot 6 bf aan wakkerde. wat ons deed besluiten om de oude veerhaven aan de zuidkant aan te lopen van Grossenbroden - Fehmarn.
We zijn op weg naar Nysted in Denemarkien om mee te doen aan de HIKUTTER festival en da aanloop (race) tocht naar Rostock
28 Juli 2015 - 15:37
Monique:
FYI: Tante Doortje is dood. -
28 Juli 2015 - 17:11
Jeroen:
Mooi verhaal zeg en spannende reis....blijft een prachtig en bijzonder schip !! Heel veel plezier en groeten uit Willemstad van jullie zusje van de Laurent Giles -
29 Juli 2015 - 00:37
Diederick Koornstra:
Dag Wim en Marjorie,
Dat klinkt toch wel behoorlijk heftig allemaal! Hopelijk verloopt de rest van jullie reis wat rustiger....
Is Marjorie weer hersteld van haar val? Ik herinner me die sluis - erg verraderlijk, in Brunnsbüttel hebben ze er van die matjes overheen gemaakt, dat helpt wel.
Nystedt vond ik een heel mooi stadje - ik ben in het kasteel geweest, en je hebt er een museum in een vakwerkhuis en een mooie kerk. Veel plezier dus.
Hartelijke groet, Diederick -
08 Augustus 2015 - 14:52
Menno:
Hoi Wim en Marjorie,
Jammer dat de tocht zo onstuimig is begonnen. Maar een voordeel, het kan nu alleen maar mooier worden. Groetjes aan Scandinavië!
Groet Menno -
16 Augustus 2015 - 00:29
Hans Van Rijn:
Hallo Marjorie en Wim
Nou dat was een heftig begin!
Eerst dat Molengat en daarna de banken bij Borkum. Ja, de Wadden kunnen heftiger zijn dan wat je op een wereldreis ooit zou kunnen meemaken.
Ik lees di bericht wat later en hoop dat de ribben van Marjorie inmiddels ok zijn...
Zeilgroet van Hans